«

»

Dec 28

Du är det du gör, lite tips inför nyårslöftena:)

Du är det du gör, inte vad du pratar om att du ska göra.

Du vet att du borde äta mer grönsaker, mindre socker, att du borde gå till affären istället för att ta bilen och att du borde stressa mindre eller umgås mer med dina vänner?

Du vet kanske att du borde ta den där kursen, att du borde läsa mer eller sortera i förrådet.  Eller så vet du att du borde ta det där samtalet och säga stopp, nu är det inte ok längre.

Att prata om och att veta hur det ska göras är inte alls samma sak som att göra det. . Du kan allt det där!

blogg

Något inom dig kämpar emot, det är ett faktum. Annars skulle du väl ändå göra något.

Känner du till uppskjutandet?

Uppskjutandet är en falsk vän som känns bra för stunden. Både i arbetslivet och i privatlivet är uppskjutandet både kostsamt, ohållbart, ineffektivt och tyvärr vanebildande, precis som sockret eller de andra oönskade vanorna du tycks hålla kvar.

Men många av oss är ju så bra på att planera hur vi ska komma åt dessa ”jag borde inte”. Vi läser gärna på hur vi ska göra, vad vi ska göra, gör planer och strukturerar. Kanske till och med tar en kurs i hur man gör det ena eller hur man strukturerar det andra.

Varje gång kommer vi också fram till att ja det här blir ju inte så svårt. Det är inte direkt någon ”rocket science” att komma på lösningen. Den är oftast väldigt enkel. Vi vet hur vi ska göra. Till exempel:

Vill väga mindre- ät mindre kalorier

Vill komma i bättre form- träna

Vill lära mig spela gitarr- öva

Sen kommer det till det som kallas ”action”, att implementera.

Varför ska det vara så svårt? Vi vet ju hur, vet ju vad, vi kan ju varför!

Ja!

Men nja, jag har ingen lust. Eller?

Vad stoppar oss?

Fundera på det ett tag. Det kanske skulle kunna vara rädsla. Att misslyckas? I så fall vill jag gärna påminna om att man ibland måste misslyckas för att lyckas och att det är svårt att lära sig nytt utan misslyckandet. Om du redan kan allt perfekt, ja då blir det ingen mer utveckling tyvärr.

blogg4

Det skulle kunna vara att du inte vill tillräckligt mycket. Finns viljan och lusten med. Om inte tycker jag du ska skapa lust runt din förändring. Se allt det positiva och undvik negationer som ”jag ska sluta vara slö”. Tänk då istället ”jag är stark och blir piggare av att träna”.

Boven för mig är många gånger uppskjutandet. Det fina ligger i att bara göra! Precis som den bästa reklam slogan som gjorts:

”Just Do It!”

blogg3

Jag gillar att prata om och jag gillar att läsa och lära mig. Men ibland måste man bara köra på och lära sig längs med vägen. Då det ofta handlar om enkla vanor behöver det inte tänkas så mycket. Sätt igång! Och kom ihåg: att prata om att att veta vad som ska göras är inte samma sak som att göra.

Take ACTION! Kanske kan du börja redan idag?

blogg2

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>